Grattis Cecilia Nilsson Wallmark

 

HUR KÄNNS DET ATT HA VUNNIT PRISET SOM ÅRETS SPECIALISTSJUKSKÖTERSKA I PSYKIATRISK VÅRD?
Det känns verkligen väldigt roligt och hedrande. Jag har aldrig vunnit något och när jag fick beskedet på mejl blev jag ganska paff. Jag hoppas att utmärkelsen ger uppmärksamhet och fokus till vårt yrke, vår kunskap och kompetensområde.

KAN DU BERÄTTA LITE OM DIG SJÄLV OCH VAD DU ARBETAR MED JUST NU?
Jag har varit legitimerad sjuk – sköterska sedan januari 1992, blev specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård 2000 och har en magister i vårdpedagogik. Jag har arbetat inom somatisk vård bl.a. i Stockholm (KS) i början av 90-talet med patienter med substansbruk som hade infektionssjukdomar som HIV/ AIDS. Bromsmedicinerna hade precis introducerats men många av våra patienter kom sent i sin HIV-sjukdom och fick en AIDS-diagnos per omgående och vi vårdade många i slutskedet av deras liv. Jag fortsatte sedan som ansvarig sjuksköterska på ett behandlingshem (beroende), jobbade inom akutpsykiatrisk vård i Köpenhamn, fortsatte inom stroke-vården på SU och var under 10 somrar återkommande på en medicinsk avdelning i Kirkenes i Nordnorge. Man och barn (tvillingar) har funnits med sedan sent 90-tal! Jag började som forsknings – sjuksköterska i H70-studien, en populationsstudie om åldrande vid Göteborgs Universitet men arbetar sedan dryg 15 år i en forskargrupp inom Beroendekliniken, Sahlgrenska. Som forsknings – sjuksköterska har jag sista åren varit delaktig i en prövarinitierad multicenterstudie, COMB-studien, som nationell koordinator, vilket innebär samarbete med sjuksköterskor i Lund, Linköping och Stockholm. Det var en be – handlingsstudie som undersökte om två läkemedel kunde minska alkoholintaget hos personer med alkoholberoende. Fantastiskt roligt och lärorikt! Som forskningssjuksköterska har jag i tidigare studier också intervjuat människor i hemlöshet med fokus på förekomst av ADHD och autism, patienter i LARO-be – handling, även här med fokus på neuropsykiatri. Det är grupper av människor som är oerhört utsatta. Efter detta långa (6 år) projekt (COMB-studien) är jag tjänstledig 50 % och har varit delaktig i planering och start av en ny abstinensvårdsavdelning (alkohol) på Östra Sjukhuset. Här har vi försökt skapa en enhet där forskning är en del av arbetet. Alla medarbetare har gått en GCP-kurs (Good Clinical Practice) och kan när det kliniska arbetet ger utrymme vara delaktiga i de studier som pågår. Det är svårt att få det att fungera, inte p.g.a. bristande intresse utan den kliniska vardagen som behöver både sjuksköterska och skötare ute på avdelningen, men vi fortsätter att försöka få till det. Jag har haft privilegiet att de senaste två åren ha haft en adjungering som adjunkt på institutionen för vårdvetenskap och hälsa där jag bl.a. handlett sjuksköterskestudenter i deras kandidatuppsatser, föreläst om alkoholbrukssyndrom och medverkat vid seminarier och examinationer – bland det roligaste jag gjort! Det är intressant och stimulerande att träffa människor som är under utbildning med alla utmaningar det innebär, deras engagemang och frågor. Att entusiasmera och dela erfarenheter har varit så utvecklande, men allt har ett slut och till hösten fortsätter jag själv som student.

VILKET RÅD SKULLE DU GE NÅGON SOM FUNDERAR PÅ ATT STUDERA TILL SPECIALISTSJUKSKÖTERSKA?
Fråga din arbetsgivare om vad man förväntar sig av dig när du är färdig. Finns det en struktur på din arbetsplats för hur din kompetens tas till vara? Vad har du för krav på arbetsupp – gifter och hur kan du använda din kompetens för att utveckla omvårdnaden?

 VAD LIGGER NÄRMAST I FRAMTIDEN FÖR DIG NU?
Jag fortsätter med en masteruppsats till hösten där fokus ligger på patienter med substansbrukssyndrom i abstinensfas. Jag vill undersöka hur kognitiv svikt i denna fas påverkar hur text med och utan bildstöd uppfattas och hur man kommer ihåg det man läst. Jag är också ny som yrkessamordnare på Beroendekliniken, SU, för sjuksköterskor inom heldygnsvården – hur används vår kompetens och hur kan vi skapa en karriär som fortsätter att engagera i dessa tider?

 

 

 

 

 

Årets specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård Cecilia Nilsson Wallmark